Wat is een Smart Grid?
Een Smart Grid is een slim energienetwerk. Het gebruikt sensoren en software om energieopwekking en -verbruik op elkaar af te stemmen. Dit zorgt ervoor dat de zelf opgewekte energie in Kersenweide optimaal benut wordt en het elektriciteitsnetwerk minder belast wordt.
Waarom een Smart Grid?
Momenteel is er sprake van netcongestie. Dit betekent dat op sommige momenten de vraag naar of de productie van elektriciteit groter is dan het netwerk aankan. Een Smart Grid kan dit probleem verminderen door de vraag en aanbod van elektriciteit lokaal en flexibel te beheren. Een Smart Grid maakt het ook mogelijk om energie tijdelijk op te slaan in buurtbatterijen en/of elektrische auto’s.
Is het haalbaar?
Een zelfvoorzienende wijk van 1200 huishoudens is nog niet eerder gerealiseerd in Nederland. Er is daarom een haalbaarheidsstudie uitgevoerd om te kijken hoe een Smart Grid in Kersenweide zou kunnen werken. De studie laat zien dat volledig zelfvoorzienend zijn met alleen zonnepanelen niet mogelijk is, maar een Smart Grid kan helpen om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen. Daarom gaan we wel verder met de plannen voor het Smart Grid.
Hoe ziet het eruit?
In Kersenweide zal elke woning zonnepanelen en een warmtepomp met bodemlus hebben. Deze apparaten worden aangesloten op een lokaal energiemanagementsysteem. Zo wordt op wijkniveau de opwekking en het verbruik zodanig bijgestuurd dat lokaal opgewekte energie optimaal benut wordt en de belasting van het elektriciteitsnet voor de wijk zo laag mogelijk blijft. Het is de bedoeling dat ook lantaarnpalen, laadpalen, deelauto’s en wijkbatterijen op het wijksysteem aangesloten worden.
Energiecoöperatie Bunnik
De technische haalbaarheid van het Smart Grid Kersenweide is slechts een onderdeel van het hele plan. We moeten ook vooraf bepalen hoe het energiemanagementsysteem van een Smart Grid georganiseerd wordt, zodat betrouwbaar, betaalbaar en gemakkelijk duurzame stroom kan worden afgenomen en geleverd. Een energiecoöperatie kan helpen om dit te beheren. De Energiecoöperatie Bunnik (ECB) helpt de gemeente met de voorbereidingen voor het oprichten van een energiecoöperatie speciaal voor de Kersenweide. Zodra de nieuwe bewoners in de Kersenweide wonen, kunnen zij in het bestuur en als leden deelnemen aan de energiecoöperatie. De ECB stapt dan uit het proces. Zo zorgen wij ervoor dat inwoners zeggenschap hebben over het energiesysteem in hun wijk.