Uitgangspunt voor het bouwen is de in 2017 vastgestelde Uitvoeringsstrategie. Daarin is opgenomen dat Bunnik, Odijk en Werkhoven dorpen zijn en blijven waar mensen uit alle lagen van de bevolking een fijne plek hebben om te wonen. De gemeente Bunnik wil zich voorbereiden op de toekomst en een dynamische gemeente met goede voorzieningen zijn. Wonen in een dorp, maar dichtbij de stad en het Utrecht Science Park (USP). Bovendien is er in onze gemeente én de hele regio een enorme schaarste aan woningen.
Inspiratie en informatie
Voor dit nieuwbouwproject in Odijk-West ging de gemeenteraad begin september op excursie om inspiratie op te doen. Op het Youtube kanaal van de gemeente Bunnik en op deze pagina staat een videoreportage van deze excursie.
Vervolgens is de gemeenteraad op 5 aaneengesloten woensdagavonden in september en oktober door de projectorganisatie geïnformeerd over thema’s die van belang zijn bij de ontwikkeling van Odijk-West. De volgende thema’s werden besproken: woningbouwprogramma, voorzieningen, verkeer en mobiliteit, natuur, landschap, milieu, archeologie, energie, duurzaamheid, financiën en ontwikkelstrategie. Het karakter van de bijeenkomsten was informeel. Het doel was om geïnformeerd te worden, met elkaar meningen en ideeën uit te wisselen en te brainstormen. De raadsleden kregen diverse presentaties te zien van beleidsadviseurs van de gemeente en een aantal externe adviseurs. Deze presentaties over de verschillende thema’s en onderwerpen leverden veel vragen, informatie en goede discussies op.
Integraal Programma van Eisen
De hiervoor genoemde thema’s zijn onderdeel van het Integraal Programma van Eisen (IPvE) dat opgesteld moet worden voor de ontwikkeling van de wijk. In dit IPvE worden alle eisen en wensen, maar ook randvoorwaarden en uitgangspunten vermeld, waar de nieuwe wijk volgens de raad, aan moet voldoen. Het IPvE voor Odijk-West zal in het begin van 2021 ter besluitvorming aan de gemeenteraad worden voorgelegd. Daaraan voorafgaand komt een informatieavond voor de samenleving. Het vastgestelde IPvE vormt feitelijk de opgave voor het ontwerpteam dat vervolgens een ruimtelijk plan gaat opstellen voor de invulling van deze nieuwe wijk.
Vermeldingswaardige opmerkingen
Een aantal vermeldenswaardige opmerkingen die in de bijeenkomsten zijn genoemd:
- Uitstraling van de wijk: dorps, suburbaan (buitenstedelijk), groen
- Belangrijke uitdaging is de inpassing van de archeologische waardevolle gebieden en vondsten in de plannen
- Woningbouwprogramma dat aansluit bij de Visie op wonen:
- 30% sociaal (met name huurwoningen)
- 40% midden (woningen voor middeninkomens en beroepen in vitale sectoren)
- 30% duurdere woningen
- Voor alle leeftijden geschikt
- Verkeer: aansluiting verkeersstructuur van Odijk-West op de N229; opheffen barrièrewerking van de N229 voor voetgangers en fietsers (naar het dorp Odijk)
- Goede (fiets)verbindingen vanuit deze nieuwe wijk met het station
- Duurzaamheid en energie: voor deze gasloze wijk moeten toekomstbestendige keuzes worden gemaakt om energiegebruik terug te dringen en slimme alternatieven te bieden
- Landschappelijke kwaliteit van het gebied bewaken en waar mogelijk versterken
- Opnemen in de planvorming: structuur van de bestaande waterhuishouding versterken.
Openbare raadsverslagen (checken hoe we dit willen overzetten)
Van de 6 raadsbijeenkomsten over Odijk-West staan 5 raadsverslagen openbaar: